Betere communicatie en een goede werksfeer

Barry Freijzer promoveerde in 2021 van voorman tot supervisor special devices bij Mammoet in Breda. Met nieuwe verantwoordelijkheden was het goed zijn communicatieve eigenschappen aan te scherpen. Fair Field hielp hem daarbij met doeltreffende trainingen op de werkvloer.

Bij bedrijfsonderdeel Special Devices van de specialist in hijsen en transporteren, is Barry verantwoordelijk voor een soepele gang van zaken. Hij stuurt medewerkers aan, heeft contact met klanten, doet het nodige papierwerk. “En bij kleine projecten sta ik zelf mee te sleutelen”, geeft hij een inkijkje in zijn werkzaamheden.

Hij leidt groepen die variëren van 3 tot 35 medewerkers. Om hen zo effectief en goed mogelijk hun werk te laten doen, is goede communicatie essentieel. Zijn communicatieve vaardigheden an sich waren al goed, weet Barry. “Anders krijg je die functie niet. Maar het kan altijd beter.”

Conflictsituaties

Een trainer van Fair Field ging met hem aan de slag. Oók om vaardigheden te verbeteren waarop hij nog wat tekortkwam. “Ik had bijvoorbeeld moeite met conflictsituaties. Hoe ga je daarmee om?”, zegt Barry over zijn sessies met de Fair Field-trainer. “Het was heel veel praten. Ik leerde hoe je situaties kunt oplossen.”

Dat laatste is belangrijk, weet Barry maar al te goed. “We zijn een relatief kleine afdeling. Als je ergens iets van zegt, ben je al snel de gebeten hond. En volgende week moet je samen weer een klus doen.”

Mede dankzij de Fair Field-trainingen heeft hij nu minder moeite te zeggen waar het op staat, als dat nodig is. “Ik weet waar ik voor sta en waar het bedrijf voor staat. Ik zeg wanneer iets niet helemaal goed gaat en waarom niet. Dat gaat me makkelijker af. De trainingen hebben me veel zelfbevestiging gegeven. Ik weet nu beter: zo ben ik. Ik had dat nodig. Het geeft me veel rust in mijn werk.”

Prettige omgang

Bovendien is het de werksfeer ten goede gekomen, stelt Barry. “Met sommigen is de omgang prettiger geworden. Ik krijg van mensen te horen dat ze met me op locatie een klus willen doen omdat ik alles goed kan regelen. Ook zeiden operators en voormannen: ‘Het klopt helemaal dat ze jou die functie hebben gegeven’.”

Voor een duurzaam trainingsresultaat heeft hij van zijn trainer handvatten meegekregen. Dat was wel aan Barry besteed. Zoals dat geldt voor het hele trainingstraject, trouwens. “Ik vind communicatie leuk, dus ik wilde graag leren van de trainingen.”

Zelfbevestiging

“Ik maakte tests, vulde vragenlijst in. Daaruit werd duidelijk: jij communiceert op die manier en dan kan dit je valkuil worden. Dat klopte precies. Ik ging er beter op letten, ben me daarvan beter bewust. Ik kan die valkuilen nu beter vermijden. Zo kreeg ik veel zelfbevestiging.”

Hoewel de trainingen van Fair Field puur werkgerelateerd zijn, heeft Barry er privé ook voordeel van. “Dat merk ik goed. Zo moest er iets gebeuren aan mijn huis, dan zeg ik gemakkelijk: zo wil ik het niet, maar zo. Ik kan beter aangeven hoe ik iets wil of niet wil. Daar heb ik veel profijt van.”

nl_NL