Innovatief MBO werkt!


Nederland heeft voldoende en goed gekwalificeerde vakmensen nodig in de installatietechniek en de elektrotechniek. Om hiervoor te zorgen hebben de Nederlandse installatiebedrijven zelf het initiatief genomen tot het oprichten van een volwaardige opleidingspartner. Jongeren die aan het werk willen in de installatiebranche kunnen terecht bij Opleidingsbedrijf IW Nederland. Daar krijgen ze begeleiding, kunnen ze klassikaal vakken volgen, leren in de praktijk of via e-learning.  FairField werkt samen met de tak IW Contract Onderwijs en neemt examens af, met een hoog slagingspercentage! Stefan Adriaansen [Landelijk Manager Contract Onderwijs] geeft ons een kijkje in de onderlinge samenwerking.

“We hebben samen een traject ontwikkeld genaamd ‘De korte route naar het MBO-diploma’. Hier doen we een appèl doet op de zelfredzaamheid van deelnemers, de extraneus-variant.” Bij deze onderwijsvorm bepaal je zelf de inhoud en het tijdspad, de opleiding verloopt via E-learning modules. ”Dit traject is interessant voor mensen die al wat langer werkzaam zijn in de installatie- of elektrotechniek, maar wat lager gediplomeerd. Zij kunnen via deze manier van leren ook dat felbegeerde diploma krijgen. En zo kunnen ook zij dan weer groeien in hun functie.”

Deze manier van werken en denken sluit goed aan bij FairField. “De cursisten kunnen examen doen, en krijgen een erkend diploma. Dit zorgt voor vakbekwaam personeel op de werkvloer. We gaan daarbij graag uit van persoonlijk leiderschap. Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor hun carrière, wij helpen ze graag.” Het Opleidingsbedrijf verzorgt ook lessen en ondersteuning via andere onderwijsvormen. “We bieden bij- en nascholing via Contract Onderwijs en we detacheren mensen bij bedrijven in de branche, via WorkForce. Zonder winstoogmerk, gewoon omdat we goed opgeleid personeel willen en zo onze bijdrage willen leveren aan de krapte op de arbeidsmarkt.”

Opleidingsbedrijf IW Nederland verzorgt met Contract Onderwijs ook actuele en specialistische trainingen voor ervaren technici. “We hebbe ruime ervaring met het opzetten en uitvoeren van werkgelegenheidstrajecten.” Verder ondersteunt Opleidingsbedrijf IW Nederland bedrijven en begeleidt leerlingen bij eigen, interne opleidingen.

De 16 kandidaten die via FairField hun examen hebben gedaan, zijn allemaal geslaagd binnen een jaar. “Geen uitvallers, mede door korte lijntjes die we hebben met Bart Godding. Hij denkt actief mee, komt met creatieve oplossingen, is een fijne samenwerkingspartner.” De leerlingen zelf keken prettig terug op deze examens. Het contact was informeel. Eventuele examenstress zakte daardoor direct.

De cursisten willen vakbekwaam worden, en blijven, om zo aan te sluiten bij de vraag uit het bedrijfsleven. Met hun aanpak, en de examens van FairField, bieden ze jongeren de kans op persoonlijke ontwikkeling.


In gesprek met Stefan Adriaansen
Landelijk Manager Contract Onderwijs
www.iwnederland.nl